Seminar de Fiscalitate
Reglementări actuale pentru 2018 și perspective pentru 2019

26 - 28 octombrie 2018
Sinaia, Hotel International

In cadrul acestui seminar interactiv de fiscalitate va avea loc prezentarea ultimelor modificari aplicabile in anul 2018 in domeniul TVA, impozit pe venit, contributii sociale obligatorii, impozit pe profit, impozit nerezidenti, PFA, impozitul specific unor activitati, microintreprinderi, preturi de transfer si impozite si taxe locale etc., dar si perspectivele deja anuntate pentru inceputul anului 2019.
Vor fi prezentate inclusiv modificarile aduse Legii nr. 163/2018, dintre care amintim: repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati in anumite conditii.
De asemenea recent a fost adoptata OUG prin care TVA-ul in turism si activitati conexe se reduce de la 5% la 9%, incepand cu 1 noiembrie 2018. Veti afla totul despre aceasta masura!
Pe langa aceste subiecte de ultima ora, dumneavoastra puteti solicita, pe baza unui chestionar transmis anterior, si alte subiecte specifice activitatii dumneavoastra si care se pot incadra in tematica generala.
Desigur nu va lipsi nici sesiunea de intrebari si raspunsuri la finalul fiecarui modul, in cadrul careia va vor fi lamurite toate aspectele asupra carora veti mai avea intrebari.
Va garantam raspunsul din partea lectorilor la toate nelamuririle dumneavoastra legate de Codul Fiscal si de normele de aplicare ale acestuia! Un raspuns avizat, rezultat din experienta vasta si studiul aprofundat!

CINE SUNT LECTORII

A avut o carieră de 18 ani în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, unde a îndeplinit mai multe funcții, printre care director, director general adjunct, director general al Direcției generale de legislație Cod fiscal și reglementări vamale și secretar de stat pe probleme de fiscalitate.
În perioada respectivă a făcut parte din grupurile de lucru organizate pentru asimilarea aquis-ului comunitar în legislația națională. A coordonat elaborarea Documentului de poziție a României – Fiscalitate –TVA, necesar pentru aderarea la UE.
Ulterior a coordonat modificarea Codului fiscal pentru a transpune directivele în domeniul TVA la data Aderării în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, la care au participat specialiști de renume în domeniul TVA din Belgia.
A coordonat procesul de rescriere a noului Cod fiscal și a tuturor actelor normative date în aplicarea Codului fiscal – Titlul VII -TVA: norme metodologice, ordine ale ministrului finanțelor publice.
A susținut numeroase conferințe si seminarii pe probleme de fiscalitate atât pentru instruirea inspectorilor fiscali din ANAF cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, organizate de Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, Camera de Comerț și Industrie, alți organizatori de evenimente/formare profesională.
A fost membră în Comisia Fiscală Centrală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și reprezentant al României la Comitetul fiscal al UE în perioada 2005-2016 .
În prezent este consultant fiscal independent, colaborator cu firma Soter&Partners, membru în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali, fiind implicată în activitatea de consultanță fiscală, susținerea de seminarii și conferințe pe probleme de fiscalitate.
Reprezintă Camera Consultanților Fiscali la ședințele CFE ( Confederația Fiscală Europeană), unde se dezabat, printre altele, proiectele de directive elaborate de Comisia Europeană și se analizează modul de aplicare a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

CINE SUNT LECTORII

Colaborator al World Trade Institute de 13 ani, Domnul Cristian Radulescu este lector si speaker la numeroase conferinte si seminarii pe teme de TVA, impozitare si preturi de transfer.
Domnul Cristian Radulescu, licentiat al Facultatii de Finante si Contabilitate a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, are 14 ani de experienta in consultanta fiscala locala si internationala la Taxhouse, Andersen, Ernst & Young si PriceWaterhouseCoopers. Este de asemenea consultant fiscal autorizat de Camera Consultantilor Fiscali, expert contabil autorizat de CECCAR si evaluator inregistrat ANEVAR. Are o bogata experienta in numeroase companii multinationale si mari companii romanesti, fiind implicat in importante restructurari fiscale si acordand consultanta pe probleme fiscale locale si internationale pentru varii activitati corporatiste, fuziuni, divizari si reorganizari pentru clienti din diverse industrii, revizii fiscale, due diligence fiscal.
De asemenea este specializat si in legislatia de TVA a Uniunii Europene si a fost activ implicat in asistenta acordata Ministerului Finantelor Publice pentru alinierea legislatiei romanesti la directivele europene.

 • 09:00
 • 4,5 ore
Curs

Modulul I

TVA – Mariana VIZOLI

Prezentarea de la inceput este structurata in 3 teme distincte in ceea ce priveste TVA, astfel:

 1. Trecerea in revista a modificarilor legislative:
  • 1 nov. 2018 – reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru cazarea la hoteluri, restaurante, facilitati sportive balciuri si alte parcuri de distractie – masuri aplicabile pe perioada de tranzitie. Problematica alimentelor servite take away.
  • De la 1 ianuarie 2019: transpunerea Directivei 2006/1065 privind regimul fiscal al cupoanelor valorice (vouchere). Diferenta fata de prevederile aplicabile in prezent pentru vouchere; extinderea cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de canalizare.
 2. Directa aplicabilitate a jurisprudenței Curtii de Justitie a UE;
 3. Subiecte de interes privind tratamentul TVA in urmatoarele cazuri:
  • Anularea codului de TVA: jurisprudenta CJUE (Curtea de Justiție a UE) vs legislatia nationala;
  • Jurisprudenta CJUE (Curtea de Justiție a UE) avansuri: cand poate fi dedusa TVA daca nu se restituie un avans achitat;
  • Daune interese sau alte sume percepute pentru nerespectarea contractelor/exemple de bune practici;
  • Despagubiri acordate pentru lipsa din gestiune, inclusiv pe timpul transportului – baza legala – consecinte: ajustare vs autolivrare;
  • Achizitia intracomunitara de mijloace de transport – aplicatii practice

 4. Sesiune de intrebari si raspunsuri privind TVA.
 • 13:30
 • 1,5 ore
Curs

Pranz

 • 15:00
 • 4 ore
Curs

Modulul II

Fiscalitate - Cristian RADULESCU
 1. Modificari recente de interes ale Codului Fiscal, care se refera in principal la:
  • Noile norme de aplicare ale Codului Fiscal publicat in Monitorul Oficial nr. 442 din 25.05.2018 (HG nr. 354/2018 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016: Transpunerea Directivei pentru impozitarea profiturilor in tara in care se realizeaza, modificari impozit specific, categorii extinse de scutiri la impozitul pe venitul din salarii, procedurile pe care le vor urma persoanele fizice ce realizeaza venituri din activitati sportive, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de autor, modificari la contributia asiguratorie pentru munca, exemple de aplicare a conventiilor de evitare a dublei impuneri si de realizare a creditului fiscal, modificari substantiale la conditiile de autorizare pentru accize.
  • Noutati aduse de noua declaratie unica, ce va fi explicata in detaliu;
  • Modificari in sfera impozitului pentru IMM – Una dintre principalele modificari aduse de recenta Ordontanta de Urgenta este introducerea plafonului de 1.000.000 euro sub care firmele pot sa opteze in a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe profit, in anumite conditii;
  • Simplificarea procedurii de rambursare a taxelor de mediu;
  • Modificari in sfera impozitului pe profit: cheltuieli privind stocurile degradate, valoarea creantelor
   instrainate, Transpunerea Directivei UE 2016/1164 (Anti-Tax Avoidance – ATAD: limitarea deductibilitatii dobanzii, impozitarea la iesire/Exit-TAX), Reguli privind societatiile straine controlate “CFC rules”, facilitati fiscale – R&D, Scutirea de impozit a profitului reinvestit, Cheltuieli cu serviciile, Cheltuieli nedeductibile;
  • Noi limite la deductibilitatea cheltuielililor cu dobanda;
  • Schimbarea regimului fiscal pentru dividende;
  • Reglementari contribuabili inactivi / cod TVA anulat;
  • Modificari in sfera impozitului pe venit;
  • Trecerea contributiilor de la angajator la angajat si reducerea acestora – ultima varianta in vigoare;
  • Noi cote de contributii pentru cei care desfasoara activitati independente;
  • Reducerea impozitului pe venitul din salarii de la 16% la 10%;
  • Modificarea deducerilor personale;
  • Impozitul specific unor activitati;
  • Preturi de transfer;
  • Extinderea confiscarii si asupra mijlocului de transport pentru cei ce fac evaziune;
  • Modificari in sfera TVA;
  • Alte masuri fiscale de interes (accize, impozite si taxe locale).
 2. Modificari de interes aduse Codului de Procedura Fiscala prin OG 30/2017
 3. Sesiune de intrebari si raspunsuri

SERVICII HOTELIERE (Opţional): Hotel International, SINAIA (26-28 octombrie 2018)

Cazare SG (2 nopti) + pensiune completa  – 1 legitimaţie masă – 1090 lei (taxe incluse)

Cazare DB (2 nopti) + pensiune completa – 2 legitimaţii de masă – 1290 lei (taxe incluse)

Se ofera cazare gratuita pt insotitor (in aceeasi camera cu participantul). Mic dejun inclus.

De asemenea se poate oferi suplimentarea noptilor de cazare. Pentru detalii, contactati organizatorii.