Seminar online
Modificări Importante în Legislaţia Muncii: KURZARBEIT & alte modificări de ultimă oră
Dreptul muncii • Salarizare • Revisal • SSM

26 februarie 2021
Bucuresti, World Trade Center, Seminar Online

Seminar interactiv de prezentare si interpretare a tuturor noutatilor legislative recente si a normelor metodologice de aplicare a reglementarilor in domeniul legislatiei muncii aparute pe perioada starii de urgenta dar si a starii de alerta (inclusiv salarizare, dreptul muncii, SSM, REVISAL).

Noutatea acestui seminar consta in prezentarea completa si lamurirea tuturor modificarilor recente publicate in Monitorul Oficial (decembrie 2020), dar si a neclaritatilor in ceea ce priveste noul regim de munca cu timp redus – KURZARBEIT, SOMAJUL TEHNIC, dar si ajutorul pentru TELEMUNCA.

Un obiectiv principal al acestui seminar este implementarea teoriei prin aplicarea ei in spetele ridicate de participanti si tuturor intrebarilor ridicate de acestia.

De asemenea vor fi dezbatute si toate actele normative recente:
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 211/2020 (publicata in Monitorul Oficial luni 7 decembrie 2020):

 • prelungirea aplicarii unor masuri de sustinere a mediului de afaceri in ceea ce priveste relatiile de munca;
 • eliminarea conditiei ca zilele lucratoare de reducere a timpului de lucru sa fie consecutive;
 • relaxarea interdictiei de a angaja personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de salariatii al caror timp de munca este redus si alte clarificari;

Legea nr. 282/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 prin care sunt aduse modificari privind mecanismul de reducere a timpului de lucru a salariatilor (KURZARBEIT), dar si cu privire la ajutorul pentru telemunca. (publicata in Monitorul Oficial marti 8 decembrie 2020 si intrata in vigoare pe 12 decembrie 2020):

 • prevederi noi pentru decontarea indemnizatiilor;
 • clarificari importante aduse sistemului KURZARBEIT;
 • conditia de a prezenta acest acord incheiat cu reprezentantii salariatilor/ sindicatul, cu privire la numarul salariatilor pentru care s-a dispus reducerea timpului de lucru;
 • extinderea ajutorului de telemunca si pentru salariatii care au lucrat in telemunca pe durata starii de alerta;

Hotararea Guvernului nr. 1046/2020.
Legea 213/2020 pentru modificarea si completarea Codului Muncii (publicata in M.Of. 893, Partea 1 din 30.09.2020).
ORDONANTA DE URGENTA nr. 147 din 27 august 2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 145 din 26 august 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, abrogarea unor prevederi legale, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii (depunere electronica CM, extindere stagiu de cotizare pentru perioade de asigurare alte tari UE, durata CM pentru boli speciale, recuperare sume de la Casele de Sanatate etc.)
Noutati legislative privind detasarea transfrontaliera – modificari aduse Legii 16/2017 si aplicabile din data de 16 august 2020.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 132/2020 din 28 august 2020 privind procedura de decontare si plata a indemnizatiilor pentru PFA, a ajutoarelor pentru angajatori, angajati si sezonieri

Veti avea posibilitatea de a pune intrebari si spete legate de tematica de mai jos in timpul seminarului. Veti intra in direct cu lectorul fie ca optati pentru cursul din sala, fie pentru varianta online, si fiecare participant va putea interveni in timpul prezentarii dar si la sfarsitul acesteia cu intrebari directe. Prin experienta seminariilor trecute sustinute de Dl Eduard Nicolau, dar si satisfactia participantilor, va putem garanta un raspuns la toate intrebarile dumneavoastra!

Va prezentam cateva din modificarile aduse de OUG 132 – REGIMUL DE MUNCA IN SISTEM KURZARBEIT – publicata in Monitorul Oficial nr 720/10 august 2020 ce va fi prezentata in detaliu si cu exemple concrete:
Masuri pentru reducerea timpului de lucru – cu cel mult 50% – caz in care salariatii vor beneficia de o indemnizatie in cuantum de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în CIM și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate decontata de ANOFM.
Sprijin pentru PFA in anumite conditii – aceste persoane vor putea beneficia de o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.
Sprijin pentru zilieri si lucratori sezonieri – indemnizatii specifice pentru fiecare categorie in anumite conditii.
Telemunca – acordarea sumei de 2500 lei (per salariat aflat in regim de telemunca in starea de urgenta) în scopul achiziționării de bunuri și servicii IT necesare.

De asemenea va fi prezentata si OUG nr. 92 din 28 mai 2020 publicata in Monitorul Oficial nr. 459 din 29 mai 2020 prin care au fost instituite o serie de masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative.

In Monitorul Oficial nr. 455/29.05.2020 a fost publicata HG nr. 434/28.05.2020, de modificare a anexei 3 la HG nr. 394/2020 referitoare la starea de alerta si sunt in vigoare mai multe ordine comune ale ministerelor implicate. Prin LEGEA 55/2020 au fost adoptate o serie de schimbari in domeniul muncii si protectiei sociale, modificari ce au intrat in vigoare din 18 mai 2020. Totodata este in vigoare OUG nr. 68 din 14 mai 2020 dar si HG nr. 394/2020 incepand din 18 mai 2020.

Pe langa aceste modificari de ultima ora, vor fi dezbatute toate actele normative recente si spetele cel mai des intalnite in practica din domeniul legislatiei muncii. Va prezentam o tematica pe scurt, fara ca subiectele dezbatute sa se limiteze la aceasta. Vor fi prezentate si pot fi abordate prin intrebari punctuale orice subiecte din spera legislatiei muncii, dreptului muncii, salarizare, REVISAL, etc.

Am pregatit impreuna cu cei mai buni specialisti in domeniu si in urma unei documentari riguroase din cele mai autorizate surse, un seminar online in cadrul caruia veti afla toate informatiile corecte si necesare pentru ca dumneavoastra sa fiti pregatiti in aceasta vreme de criza pe care o traversam cu totii.

Expertiza lectorului este pusa la dispozitia dumneavoastra in vederea gasirii solutiilor optime la problemele acestora. Fiecare caz in parte va fi tratat cu maxima responsabilitate de catre Dl Eduard NICOLAU, de aceea tematica de mai jos va fi adaptata in functie de interesul direct al participantilor si spetelor prezentate de acestia. Veti primi raspuns la fiecare speta legata de Legislatia Muncii!!!

Intoarcerea in salile de curs are loc intr-un cadru de maxima siguranta, atat pentru membrii echipei cat si pentru toti cei ce calca pragul salilor. Contam pe responsabilitatea fiecaruia dintre noi, motiv pentru care am investit multe resurse din dorinta de a obtine un mediu propice pentru reluarea seminariilor si cursurilor.

Sanatatea ramane printre primele noastre prioritati, dat fiind acest fapt au fost luate o serie de masuri importante. Acestea se aplica de la intrarea in locul de desfasurare al evenimentului cat si in timpul desfasurarii acestuia. Salile au fost toate dotate cu echipamente si dezinfectanti. Se vor dezinfecta mainile tuturor celor care intra in locatie si se va masura temperatura conform reglementarilor temporare in vigoare.

Chiar daca lucrurile sunt putin diferite fata de cum eram obisnuiti, activitatea noastra continua in aceeasi nota de profesionalim si entuziasm cu care v-am obisnuit pana in prezent. Va invitam pe aceasta cale sa reluati alaturi de noi activitatea de training sub indrumarea unora dintre cei mai buni traineri si specialist, asa dupa cum am obisnuit si in trecut.

Descarcati prin click pe iconita din dreptul butonului „PREZENTARE” din partea dreapta, oferta completa in .pdf, sau derulati mai jos pentru vizualizarea tematicii complete in pagina.

CINE SUNT LECTORII

Eduard NICOLAU, specialist de top in legislatia muncii si elaborare de strategii, cu peste 10 ani de experienta ca inspector de munca in cadrul Directiei Control Relatii de Munca, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, lector la Facultatea de Administratie si Afaceri, Universitatea Bucuresti.
A ocupat numeroase functii ca Director de Resurse Umane in cadrul unor companii mari din Romania, avand in acest fel o bogata experienta in acest domeniu.
De asemenea participa in mod activ la numeroase evenimente de profil: conferinte, cursuri, seminarii, iar ca lector colaborator al WTIB are un bogat portofoliu de aprecieri in acest sens.

Curs

Vineri, 26 februarie 2021, interval orar 15:00 - 18:00

Tematica

Pe langa aceste modificari de ultima ora, vor fi dezbatute toate actele normative recente si spetele cel mai des intalnite in practica din domeniul legislatiei muncii. Va prezentam o tematica pe scurt, fara ca subiectele dezbatute sa se limiteze la aceasta. Vor fi prezentate si pot fi abordate prin intrebari punctuale orice subiecte din spera legislatiei muncii, dreptului muncii, salarizare, REVISAL, etc.

 1. Noutatea acestui seminar consta in prezentarea completa si lamurirea tuturor modificarilor recente publicate in Monitorul Oficial (decembrie 2020), dar si a neclaritatilor in ceea ce priveste noul regim de munca cu timp redus – KURZARBEIT, SOMAJUL TEHNIC, dar si ajutorul pentru TELEMUNCA.
 2. Munca la domiciliu si telemunca in contextul situatiei de alerta. Notiuni legale, clauze in contractele individuale de munca sau acte aditionale/decizii, dupa caz.
 3. Modificari de ultima ora privind dispozitii ale Codului muncii, ale Legii privind concediul paternal, vouchere de vacanta (somajul tehnic si masurile de stimulare adoptate, reducere program, concediu fara salariu, reglementari speciale, programe individualizate de munca, toate situatiile posibile)
 4. Efectele legislatiei privind instituirea starii de alerta asupra raporturilor de munca. Legea 55/2020 in vigoare din 18 mai 2020, HG nr. 394/2020, OUG nr. 68 din 14 mai 2020, Ordin comun Ministerul Economiei si Ministerul Sanatatii nr 1731/832/2020. O analiza completa.
 5. Instaurarea starii de alerta determinata de pandemie. Starea de alerta vs Stare de urgenta. Aspecte teoretice si practice legate de sanatatea salariatului la locul de munca. Influente in legislatia muncii rezultate din masurile adoptate pe perioada starii de alerta.
 6. Regimul juridic al zilelor libere acordate in conditiile Legii nr. 19/2020.
 7. Decizii ale Curtii Constitutionale relevante pentru legislatia muncii.

Va prezentam o serie de intrebari primite la editiile anterioare si pentru care veti primi un raspuns complet:

 • Cine are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor la locurile de munca, in contextul actual? Ca angajator, am obligatia de a da lucratorilor echipamente individuale de protectie?
 • Se pot organiza sedinte de lucru cu colegii?
 • Cum se vor efectua controalele medicale de medicina muncii, scadente in aceasta perioada? Dar pentru contractele noi?
 • Ce avantaje (alternative) se pot acorda salariatilor aflati in perioada de somaj tehnic?
 • Cum se aplica reducerea programului de munca?