Seminar – consultanţă personalizată
Noi reglementări aplicabile în 2019 în Legislaţia Muncii
Dreptul muncii • Salarizare • Revisal • SSM

15 noiembrie 2019
Bucuresti, World Trade Center

Seminar interactiv de prezentare si interpretare a noutatilor legislative si a normelor metodologice de aplicare a reglementarilor in domeniul legislatiei muncii.

Acest seminar – consultanta personalizata se doreste a fi o trecere in revista a tuturor modificarilor recente din Legislatia Muncii respectiv Codul Muncii urmata de dezbateri si discutii directe legate de toate spetele dificile cu care va confruntati in exercitarea profesiei dumneavoastra indiferent ca lucrati in sistemul privat sau in sistemul public de salarizare.

Expertiza lectorului este pusa la dispozitia participantilor in vederea gasirii solutiilor optime la problemele acestora. Fiecare caz in parte va fi tratat cu maxima responsabilitate de catre lectorul prezent in cadrul acestui seminar, de aceea tematica de mai jos va fi adaptata in functie de interesul direct al participantilor si spetelor prezentate de acestia. Veti primi raspuns la fiecare speta legata de Legislatia Muncii!!!

CINE SUNT LECTORII

Eduard NICOLAU, specialist de top in legislatia muncii si elaborare de strategii, cu peste 10 ani de experienta ca inspector de munca in cadrul Directiei Control Relatii de Munca, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, lector la Facultatea de Administratie si Afaceri, Universitatea Bucuresti.
A ocupat numeroase functii ca Director de Resurse Umane in cadrul unor companii mari din Romania, avand in acest fel o bogata experienta in acest domeniu.
De asemenea participa in mod activ la numeroase evenimente de profil: conferinte, cursuri, seminarii, iar ca lector colaborator al WTIB are un bogat portofoliu de aprecieri in acest sens.

Curs

Tematica

Printre modificarile importante si recente vor fi dezbatute si urmatoarele acte normative si spetele cel mai des intalnite in practica:

 • OUG 114/2018 publicata in Monitorul Oficial nr. 1116/29 decembrie 2018 ce prevede salariu minim de 3000 lei pentru domeniul constructiilor dar si reducerea unor contributii, precum si modificari importante la legea zilierilor.
 • HG 937/2018 si OUG 96/2018 de modificare a Codului Muncii publicata in Monitorul Oficial nr. 963/14 noiembrie 2018 pentru introducerea notiunii de salariu minim diferentiat.

Separat de aceste noutati care ridica dificultati in practica, va prezentam mai jos si alte subiecte de interes la care veti primi cele mai bune clarificari si raspunsuri la spetele dumneavoastra.

 • LEGEA nr 93/2019 de aprobare a OUG 96/2018, ce permite salariatelor sa aiba dreptul sa lucreze pana la 65 de ani, ca barbatii, nu doar pana la 63 de ani precum si alte modificari importante.
 • Legea nr. 247/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.
 • Vor fi prezentate modificarile aduse de Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Codului muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 315/2018 si in vigoare din 13 aprilie 2018.
 • De asemenea vor fi prezentate si modificarile aduse de Legea nr. 86/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.
 • OUG nr. 41/2018 pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in vigoare de la 22 mai 2018; Salarizarea: Forme de salarizare; Sisteme de recompense; Obligatiile salariale.
 • Legea 24/2019 privind evaluarea functionarilor publici pentru anul 2018.
 • Astfel sunt in vigoare numeroase modificari importante ce pun de multe ori probleme in practica. Dintre acestea, amintim:
  – Salariul minim brut si Contractul de munca cu fractiune de norma;
  – Modificarea contractelor de munca;
  – Modificarea conditiilor de incheiere a CIM;
  – Modificarea conditiilor de incheiere a actelor aditionale: detalii importante;
  – Obligativitatea tinerii evidentei timpului de munca.
  – Timpul de munca & Timpul de odihna. Munca suplimentara; Munca la domiciliu; Telemunca ; HG 714/2018, privind delegarea si detasarea. Formarea profesionala a angajatilor;
  – Noul REVISAL 6.0.7
  – Definitii noi ale muncii la negru: atentie la contractele cu timp partial. Alte modificari in materia angajarii cu timp partial a salariatilor.
  – Aspecte punctuale privind diferitele temeiuri de concediere;
  – Pensionarea salariatului;
  – Interpretari date de ICCJ materiei de dreptul muncii:

  • Grupele de munca si conditiile de munca;
  • Efecte asupra recunoasterii unor drepturi;
  • Incetarea de drept si concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului: noutati;
  • Recuperarea vechimii in munca.

  – Implicatiile GDPR

 • In cadrul acestui seminar interactiv, vor fi prezentate si interpretate si aspecte legate de Securitatea si Sanatatea in Munca (SSM), dar si aspecte ce tin de Legea nr. 62/2011- Legea dialogului social actualizata: Sindicate, negocieri colective – perspective legislative; Sindicatele şi reprezentatii salariatilor. Conflictele de munca: greva, inspectia muncii, raspunderea juridica; concilierea, medierea si arbitrajul situatiilor conflictuale, cercetarea abaterilor disciplinare si solutionarea acestora, precum si solutionarea cererilor/plangerilor angajatilor.