Curs Standard Audit File for Taxation (SAF-T)

10 decembrie 2022
Bucuresti, World Trade Center, Seminar Online

Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale. Acest standard a fost conceput de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfecționări, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0. La nivel internațional se poate observa o tendință emergentă de utilizare a acestui standard.

Fișierul Standard de Control (SAF-T) este un fișier în format electronic, bazat pe XML, standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societăți către autoritățile fiscale. SAF-T necesită utilizarea codurilor standardizate. SAF-T este un fișier care conține date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. În practică, datele sunt exportate și stocate într-un format standardizat.

Fișierul Standard de Control Fiscal SAF-T este reglementat prin art. 59^1 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și prin OpANAF nr. 1783/2021.
Obligația de depunere pentru Declarația Informativă D406 fișierul standard de control fiscal (SAF-T) este stabilită de către ANAF pentru contribuabilii persoanele juridice române, pentru unitățile fără personalitate juridică din Romania ale persoanelor juridice străine în concordanță cu obligația ținerii contabilității în partidă dublă si pentru societățile nerezidente care au în România un cod de înregistrare în scopuri de TVA (contribuabilii înregistrați prin înregistrare directă, contribuabilii înregistrați prin reprezentant fiscal, sediile fixe).

Persoanele juridice române, unitățile fără personalitate juridică din Romania ale persoanelor juridice străine si societățile nerezidente care au în România un cod de înregistrare în scopuri de TVA (contribuabilii înregistrați prin înregistrare directă, contribuabilii înregistrați prin reprezentant fiscal, sediile fixe) vor avea și obligația întocmirii și depunerii fișierului standard de control fiscal SAF-T prin Declarația informativă D406.

Obligația întocmirii și depunerii declarației informative D406 este introdusă fazat în timp de către ANAF pentru diferitele categorii de contribuabili, în funcție de arondarea lor la principalele categorii pe baza criteriului de administrare – în mod diferențiat pentru marii contribuabili, contribuabilii mijlocii și contribuabilii mici: marii contribuabili “vechi” au obligația de raportare SAF-T începând cu 1 ianuarie 2022, iar “noii” mari contribuabili, începând cu 1 iulie 2022. Contribuabilii mijlocii vor raporta începând cu 1 ianuarie 2023.

    Ne dorim ca participarea la acest curs sa se faca in format clasic – in sala, pentru o eficienta maxima. In situatii exceptionale este posibila si participarea online.

CINE SUNT LECTORII

Având o experienţă de peste 18 ani în proiecte naţionale şi internaţionale în domeniul serviciilor profesionale, Adina Vizoli-Alexandru este specializată în domeniul taxelor indirecte, a aspectelor legate de taxa pe valoare adăugată, a analizelor de impact axate pe regimul aplicării TVA la nivel naţional şi al Uniunii Europene, în soluţii de eficientizare a aplicării taxelor şi în asistenţa clienţilor în faţa organelor fiscale din România în cadrul inspecţiilor fiscale şi a procedurilor de verificare fiscală.

  • 09:00
  • 3 ore
Curs

Sambata, 10 decembrie 2022

Tematica
  • Experienta primelor depuneri SAF-T si cine urmeaza pentru depunere?
  • Cerinte SAF-T: module obligatorii si optionale, informatii lipsa si modalitati de solutionare, elemente obligatorii si optionale.
  • Solutii tehnice generare declaratie SAF-T: ce insemana o declaratie valida? La ce ne uitam cand alegem solutia tehnica? Cum vizualizam si validam informatiile?
  • Pasii urmatori – cum gestionam relatia cu ANAF in ceea ce priveste declaratia SAF-T?
  • Sesiune de intrebari si raspunsuri