Seminar de TVA
Noi reglementări pentru 2019 și 2020
Subiecte de maxim interes în sfera TVA

5 iulie 2019
Bucuresti, World Trade Center

CINE SUNT LECTORII

A avut o carieră de 18 ani în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, unde a îndeplinit mai multe funcții, printre care director, director general adjunct, director general al Direcției generale de legislație Cod fiscal și reglementări vamale și secretar de stat pe probleme de fiscalitate.
În perioada respectivă a făcut parte din grupurile de lucru organizate pentru asimilarea aquis-ului comunitar în legislația națională. A coordonat elaborarea Documentului de poziție a României – Fiscalitate –TVA, necesar pentru aderarea la UE.
Ulterior a coordonat modificarea Codului fiscal pentru a transpune directivele în domeniul TVA la data Aderării în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, la care au participat specialiști de renume în domeniul TVA din Belgia.
A coordonat procesul de rescriere a noului Cod fiscal și a tuturor actelor normative date în aplicarea Codului Fiscal – Titlul VII -TVA: norme metodologice, ordine ale ministrului finanțelor publice.
A susținut numeroase conferințe si seminarii pe probleme de fiscalitate atât pentru instruirea inspectorilor fiscali din ANAF cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, organizate de Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, Camera de Comerț și Industrie, alți organizatori de evenimente/formare profesională.
A fost membră în Comisia Fiscală Centrală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și reprezentant al României la Comitetul fiscal al UE în perioada 2005-2016 .
În prezent este consultant fiscal independent, colaborator cu firma Soter&Partners, membru în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali, fiind implicată în activitatea de consultanță fiscală, susținerea de seminarii și conferințe pe probleme de fiscalitate.
Reprezintă Camera Consultanților Fiscali la ședințele CFE (Confederația Fiscală Europeană), unde se dezabat, printre altele, proiectele de directive elaborate de Comisia Europeană și se analizează modul de aplicare a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

  • 09:00
  • 4,5 ore
Curs

Subiecte dezbatute, vineri, 5 iulie 2019

TVA – Mariana VIZOLI
  1. Trecerea in revista a modificarilor legislative recente:
    • Legea 60/2019 de transpunerea a Directivei 2016/1065 si a Directivei 2017/2455 – regimul fiscal al cupoanelor valorice (vouchere) si modificarea locului prestarii serviciilor furnizate catre persoane neimpozabuile pe cale electronica, de telecomunicatii, de radio-TV;
    • OUG 31/14 mai 2019: – noi cote reduse de TVA 5% pentru alimentele bio, traditionale si montane;
    • Legea 30/2019 pentru aprobarea OUG 25/2017: noi cote reduse de TVA 5%, modificarea momentului de la care este permisa ajustarea bazei de impozitare a TVA in situatii de faliment, modificarea conditiilor pentru cota redusa de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte;
    • OUG 114/2018 – prelungirea perioadei de aplicare a masurilor de simplificare din perspectiva TVA;
    • Extinderea cotei de 9% pentru serviciile de canalizare de la 1 ianuarie 2019 (Legea 13/2019 pentru aprobarea OUG nr. 89/2018).
  2. Baza impozabila a TVA – jurisprudenta CJUE referitor la baza impozabila:
    • Cheltuieli accesorii;
    • Plata in numele si in contul altei persoane, structura de comisionar sau refacturarea de cheltuieli (cu exemple).
  3. Subiecte de interes privind tratamentul TVA in cazul operatiunilor intracomunitare:
    • Operațiuni triunghiulare;
    • Stabilirea locului prestării serviciilor.
  4. Directiva 2018/1910 (cele trei remedii rapide) care urmează a fi transpusă în Codul fiscal de la 1 ianuarie 2020.
  5. Aplicarea directă de la 1 ianuarie 2020 a regulamentului 2018/1912 de modificare a Regulamentului 282/2011 privind dovada transportului intracomunitar al bunurilor pentru acordarea scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitară de bunuri.
  6. Sesiune de intrebari si raspunsuri privind TVA.