Noutăți în legislația TVA
Subiecte actuale de maxim interes în sfera TVA

30 iulie 2020
Bucuresti, World Trade Center, Seminar Online

Va propunem un seminar ce se va desfasura atat ONLINE cat si cu prezenta fizica in sala – cu respectarea tuturor normelor legale in vigoare.

Va fi un seminar interactiv, de prezentare si interpretare a tuturor noutatilor legislative recente si a normelor metodologice de aplicare a reglementarilor in domeniul TVA.
Veti avea posibilitatea de a pune intrebari si prezenta spre dezbatere spete concrete legate de tematica TVA, indiferent daca se incadreaza sau nu in tematica de mai jos.
Astfel, veti intra in direct cu doamna Mariana VIZOLI si fiecare participant va putea interveni in timpul prezentarii dar si la sfarsitul acesteia cu intrebari.
Prin experienta seminariilor trecute sustinute de Dna Mariana VIZOLI, dar si satisfactiei participantilor, va putem garanta un raspuns la toate intrebarile dumneavoastra!
De asemenea veti beneficia si de o prezentare in format electronic a acestui seminar.
La sfarsitul acestui seminar interactiv veti primi raspuns la toate intrebarile dumneavoastra din sfera TVA.

Descarcati prin click pe iconita din dreptul butonului „PREZENTARE” din partea dreapta, oferta completa in .pdf, sau derulati mai jos pentru vizualizarea tematicii complete in pagina.

CINE SUNT LECTORII

Este autoarea cartii „TVA de la A la Z”, lucrare aparuta in anul 2019 la Editura HAMANGIU, unica in Romania si care a cunoscut un succes deosebit in randul specialistilor cu experienta in TVA si chiar a celor care urmaresc o specializare in domeniul TVA.
A avut o carieră de 18 ani în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, unde a îndeplinit mai multe funcții, printre care director, director general adjunct, director general al Direcției generale de legislație Cod fiscal și reglementări vamale și secretar de stat pe probleme de fiscalitate.
În perioada respectivă a făcut parte din grupurile de lucru organizate pentru asimilarea aquis-ului comunitar în legislația națională. A coordonat elaborarea Documentului de poziție a României – Fiscalitate –TVA, necesar pentru aderarea la UE.
Ulterior a coordonat modificarea Codului fiscal pentru a transpune directivele în domeniul TVA la data Aderării în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, la care au participat specialiști de renume în domeniul TVA din Belgia.
A coordonat procesul de rescriere a noului Cod fiscal și a tuturor actelor normative date în aplicarea Codului Fiscal – Titlul VII -TVA: norme metodologice, ordine ale ministrului finanțelor publice.
A susținut numeroase conferințe si seminarii pe probleme de fiscalitate atât pentru instruirea inspectorilor fiscali din ANAF cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, organizate de Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, Camera de Comerț și Industrie, alți organizatori de evenimente/formare profesională.
A fost membră în Comisia Fiscală Centrală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și reprezentant al României la Comitetul fiscal al UE în perioada 2005-2016 .
În prezent este consultant fiscal independent, colaborator cu firma Soter&Partners, membru în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali, fiind implicată în activitatea de consultanță fiscală, susținerea de seminarii și conferințe pe probleme de fiscalitate.
Reprezintă Camera Consultanților Fiscali la ședințele CFE (Confederația Fiscală Europeană), unde se dezabat, printre altele, proiectele de directive elaborate de Comisia Europeană și se analizează modul de aplicare a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

 • 09:00
 • 4,5 ore
Curs

Subiecte dezbatute, joi, 30 iulie 2020

TVA – Mariana VIZOLI
 1. Operațiunile intracomunitare după implementarea remediilor rapide și perioade tranzitorii:
 2. Efectele remediilor rapide asupra operațiunilor intracomunitare și data de la care se aplică remediile rapide:

  • Simplificarea si armonizarea regulilor pentru structura de stocuri la dispoziția clientului (includ si contractele de consignatie);
  • Simplificarea regulilor pentru a asigura securitatea juridica a tranzactiilor in lant;
  • Modificarea unor condiții de aplicare a scutirii pentru livrarea intracomunitară de bunuri
  • Aplicarea Regulamentului 2018/1910 cu privire la justificarea de către furnizori a transportului intracomunitar de bunuri: condiții în care se aplică/situații în care nu se aplică;

  Remediile rapide vor fi explicate prin aplicații practice a operațiunilor care vor fi afectate, în special pentru justificarea transporturilor și pentru livrările în lanț.

 3. Modificarea OMFP 103/2016 prin OMFP 2148/2020, cu implicații majore în domeniul:
  • Exporturilor (reglementări privind persoanele care beneficiaza de scutire la exportul de bunuri in functie de calitatea de exportator din punct de vedere vamal);
  • Scutirilor pentru transporturile de bunuri legate de exportul bunurilor și a altor servicii legate de export [cine beneficiaza de scutirea de TVA pentru servicii legate de exportul bunurilor (transporturi, accesorii transportului, s.a.) in lumina jurispudentei CJUE in cauza C-288/16 LC – afectează în general transportatorii de bunuri, dar și alte categorii de prestatori de servicii];
  • Justificarea transportului bunurilor pentru furnizorii care realizează livări intracomunitare de bunuri (când se aplică Regulamentul UE 2018/1912, când se aplică legislația națională; ce documente noi prevede OMFP 103/2016 atunci când nu se poate aplica Regulamentul 2018/1912).
 4. Analiza cauzelor CJUE C-146/19 sct- ajustarea TVA în cazul falimentului beneficiarului, C-295/17 MEO și C43/19 VODAFONE – despăgubiri pentru încetarea cotractului;
 5. Modificări legislative semnificative 2019-2020;
 6. Alte subiecte propuse de participanti;
 7. Sesiune de intrebari si raspunsuri privind TVA.