Seminar de TVA
Remediile rapide
Subiecte actuale de maxim interes în sfera TVA

28 februarie 2020
Bucuresti, World Trade Center

Veti afla tot ceea ce trebuie sa stiti, si veti putea primi raspuns la intrebarile dumneavoastra referitor la urmatoarele modificari foarte importante in domeniul TVA, astfel:

 • in Monitorul Oficial nr. 72 din 31 ianuarie 2020 a aparut Ordonanta Guvernului nr. 6 care, in domeniul TVA transpune Directiva 2018/1910, asa numitele remedii rapide, care se refera la: simplificari privind stocurile la dispozitia clientului, noi conditii de fond pentru aplicarea scutirilor pentru livrarile intracomunitare de bunuri si masuri pentru stabilirea tranzactiei pentru care se aloca transportul in cazul livrarilor succesive in UE. Ordonanta a intrat in vigoare luni, 3 februarie 2020.
 • separat de aceasta, este deja in vigoare de la 1 ianuarie 2020 aplicarea directa a regulamentului 2018/1912 de modificare a Regulamentului 282/2011 privind dovada transportului intracomunitar al bunurilor pentru acordarea scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitară de bunuri.

De asemenea veti beneficia si de o prezentare a celor mai importante subiecte din sfera TVA, conform tematicii de mai jos. La sfarsitul acestui seminar interactive veti putea pune intrebari punctuale.

Descarcati prin click pe iconita din dreptul butonului „PREZENTARE” din partea dreapta, oferta completa in .pdf, sau derulati mai jos pentru vizualizarea tematicii complete in pagina.

CINE SUNT LECTORII

Este autoarea cartii „TVA de la A la Z”, lucrare aparuta in anul 2019 la Editura HAMANGIU, unica in Romania si care a cunoscut un succes deosebit in randul specialistilor cu experienta in TVA si chiar a celor care urmaresc o specializare in domeniul TVA.
A avut o carieră de 18 ani în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, unde a îndeplinit mai multe funcții, printre care director, director general adjunct, director general al Direcției generale de legislație Cod fiscal și reglementări vamale și secretar de stat pe probleme de fiscalitate.
În perioada respectivă a făcut parte din grupurile de lucru organizate pentru asimilarea aquis-ului comunitar în legislația națională. A coordonat elaborarea Documentului de poziție a României – Fiscalitate –TVA, necesar pentru aderarea la UE.
Ulterior a coordonat modificarea Codului fiscal pentru a transpune directivele în domeniul TVA la data Aderării în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, la care au participat specialiști de renume în domeniul TVA din Belgia.
A coordonat procesul de rescriere a noului Cod fiscal și a tuturor actelor normative date în aplicarea Codului Fiscal – Titlul VII -TVA: norme metodologice, ordine ale ministrului finanțelor publice.
A susținut numeroase conferințe si seminarii pe probleme de fiscalitate atât pentru instruirea inspectorilor fiscali din ANAF cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, organizate de Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, Camera de Comerț și Industrie, alți organizatori de evenimente/formare profesională.
A fost membră în Comisia Fiscală Centrală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și reprezentant al României la Comitetul fiscal al UE în perioada 2005-2016 .
În prezent este consultant fiscal independent, colaborator cu firma Soter&Partners, membru în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali, fiind implicată în activitatea de consultanță fiscală, susținerea de seminarii și conferințe pe probleme de fiscalitate.
Reprezintă Camera Consultanților Fiscali la ședințele CFE (Confederația Fiscală Europeană), unde se dezabat, printre altele, proiectele de directive elaborate de Comisia Europeană și se analizează modul de aplicare a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

 • 09:00
 • 4,5 ore
Curs

Subiecte dezbatute, vineri, 28 februarie 2020

TVA – Mariana VIZOLI
 1. Ce aplicam de la 1 ianuarie 2020 si actele normative ce reglementeaza fiecare situatie in parte.
 2. Aplicarea directă de la 1 ianuarie 2020 a regulamentului 2018/1912 de modificare a Regulamentului 282/2011 privind dovada transportului intracomunitar al bunurilor pentru acordarea scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitară de bunuri.
 3. Directiva 2018/1910 (cele trei remedii rapide):
  • Simplificarea si armonizarea regulilor pentru structura de stocuri la dispoziția clientului (includ si contractele de consignatie);
  • Simplificarea regulilor pentru a asigura securitatea juridica a tranzactiilor in lant;
  • Recunoasterea transmiterii unui cod valid de TVA de catre beneficiar drept conditie de fond pentru aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri.
 4. Abrogarea OG 23/2017 privind Split TVA de la 1 februarie 2020 prin OUG 78/2019.
 5. Reintrarea in vigoare a art. 324 alin.(4)-(6) Cod Fiscal: Declarațiile 392A, 392B și 393 (OMFP 522/2016)
 6. Modificarile legislative semnificative din 2019:
  • Legea 30/2019 pentru aprobarea OUG 25/2017: noi cote reduse de TVA 5%, modificarea momentului de la care este permisa ajustarea bazei de impozitare a TVA in situatii de faliment, modificarea conditiilor pentru cota redusa de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte;
  • Legea 60/2019 de transpunerea a Directivei 2016/1065 si a Directivei 2017/2455 – regimul fiscal al cupoanelor valorice (vouchere) si modificarea locului prestarii serviciilor furnizate catre persoane neimpozabuile pe cale electronica, de telecomunicatii, de radio-TV;
  • OUG 31/14 mai 2019: – noi cote reduse de TVA 5% pentru alimentele bio, traditionale si montane;
 7. Trecerea in revista a unor decizii ale CJUE
 8. Adresa MFP referitoare la cauza C-295/17, MEO
 9. Sesiune de intrebari si raspunsuri privind TVA.