Seminar – consultanţă personalizată
Contribuţiile sociale obligatorii în 2018

2 martie 2018
Bucuresti, World Trade Center

Seminar interactiv de prezentare si interpretare a noutatilor legislative si a normelor metodologice de aplicare a reglementarilor in domeniul contributiilor si asigurarilor sociale obligatorii.

LECTORI: Specialisti in domeniul Contributiilor Sociale Obligatorii

 • 15:00
 • 3,5 ore
Curs

Tematica

Vor fi prezentate schimbarile majore ce sunt in vigoare de la 1 ianuarie 2018, schimbari aduse prin Ordonanta de Urgenta nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
De asemenea se vor discuta si restul modificarilor ulterioare cum ar fi: OUG 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare (noi reglementari pentru calculul salariilor pentru angajatii din IT si cei angajati part-time) publicata in Monitorul oficial nr. 125 din 8 februarie 2018
Dintre acestea amintim:

 • transferul de la angajator la angajat a anumitor contributii sociale obligatorii;
 • reducerea numarului de contributii sociale obligatorii la 3;
 • modificarea majora a cotelor de contributii sociale obligatorii;
 • modificarea cotei de contributie de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
 • introducerea unei cote de contributie asiguratorie pentru munca;
 • modificarea deducerilor personale;
 • modificarea contributiei la Pilonul II de pensii;
 • CIM cu timp partial;
 • modul de calcul CAS in cazul concediilor medicale;
 • problema « veniturilor negative ».

De asemenea mai sunt in anuntate si in dezbatere publica o serie de alte acte normative ce vor modifica in continuare legislatia actuala. Despre acestea veti afla in premiera de la lectorii nostri.

Toate aceste modificari vor avea impact asupra bugetului companiilor in anul 2018, dar si relatiilor dintre angajatori si angajati, de aceea va sfatuim sa le acordati o deosebita atentie.

Va garantam raspunsul lectorului la toate nelamuririle dumneavoastra in privinta contributiilor si asigurarilor sociale. In plus veti primi si un suport de curs complet cu numeroase studii de caz formule de calcul si exemple concrete.

Tematica va aborda si urmatoarele aspecte de interes deosebit:

 1. Modificari legislative aplicabile de la 1 ianuarie 2018, referitoare la contributiile sociale obligatorii, potrivit OUG 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal.
 2. Modificari legislative aplicabile, referitoare la contributiile sociale obligatorii, potrivit OUG 3/2018 pentru modificarea si completarea OUG 79/2017.
 3. Declaratia 600 – privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. Toate informatiile necesare.
 4. Aspecte referitoare la prevederile legislative aplicabile contributiilor sociale obligatorii: Aspecte referitoare la CAS; Aspecte referitoare la CASS; Aspecte referitoare la veniturile care nu se cuprind in baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale; Cotele de contributii prevazute in Noul Cod Fiscal; Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
 5. Tratamentul fiscal aplicabil, in anul 2018, din punct de vedere al contributiei de asigurari sociale (CAS) si Contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 6. Studii de caz & Exemple

Expertiza lectorului este pusa la dispozitia participantilor in vederea gasirii solutiilor optime la problemele acestora. Fiecare caz in parte va fi tratat cu maxima responsabilitate de catre lectorul prezent in cadrul acestui seminar, de aceea tematica de mai sus va fi adaptata in functie de interesul direct al participantilor si spetelor prezentate de acestia.