Seminar de TVA
Subiecte actuale de maxim interes în sfera TVA

9 iunie 2020
Seminar Online

Seminar online interactiv de prezentare si interpretare a tuturor noutatilor legislative recente si a normelor metodologice de aplicare a reglementarilor in domeniul TVA.
Veti avea posibilitatea de a pune intrebari si prezenta spre dezbatere spete concrete legate de tematica de mai jos, sau orice alta tema din sfera TVA, in timpul seminarului. Astfel, veti intra in direct cu doamna Mariana VIZOLI si fiecare participant va putea interveni in timpul prezentarii dar si la sfarsitul acesteia cu intrebari.
Prin experienta seminariilor trecute sustinute de Dna Mariana VIZOLI, dar si satisfactiei participantilor, va putem garanta un raspuns la toate intrebarile dumneavoastra!
De asemenea veti beneficia si de o prezentare in format electronic a acestui semiar.
La sfarsitul acestui seminar interactiv veti primi raspuns la toate intrebarile dumneavoastra din sfera TVA.

Descarcati prin click pe iconita din dreptul butonului „PREZENTARE” din partea dreapta, oferta completa in .pdf, sau derulati mai jos pentru vizualizarea tematicii complete in pagina.

CINE SUNT LECTORII

Este autoarea cartii „TVA de la A la Z”, lucrare aparuta in anul 2019 la Editura HAMANGIU, unica in Romania si care a cunoscut un succes deosebit in randul specialistilor cu experienta in TVA si chiar a celor care urmaresc o specializare in domeniul TVA.
A avut o carieră de 18 ani în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, unde a îndeplinit mai multe funcții, printre care director, director general adjunct, director general al Direcției generale de legislație Cod fiscal și reglementări vamale și secretar de stat pe probleme de fiscalitate.
În perioada respectivă a făcut parte din grupurile de lucru organizate pentru asimilarea aquis-ului comunitar în legislația națională. A coordonat elaborarea Documentului de poziție a României – Fiscalitate –TVA, necesar pentru aderarea la UE.
Ulterior a coordonat modificarea Codului fiscal pentru a transpune directivele în domeniul TVA la data Aderării în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, la care au participat specialiști de renume în domeniul TVA din Belgia.
A coordonat procesul de rescriere a noului Cod fiscal și a tuturor actelor normative date în aplicarea Codului Fiscal – Titlul VII -TVA: norme metodologice, ordine ale ministrului finanțelor publice.
A susținut numeroase conferințe si seminarii pe probleme de fiscalitate atât pentru instruirea inspectorilor fiscali din ANAF cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, organizate de Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, Camera de Comerț și Industrie, alți organizatori de evenimente/formare profesională.
A fost membră în Comisia Fiscală Centrală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și reprezentant al României la Comitetul fiscal al UE în perioada 2005-2016 .
În prezent este consultant fiscal independent, colaborator cu firma Soter&Partners, membru în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali, fiind implicată în activitatea de consultanță fiscală, susținerea de seminarii și conferințe pe probleme de fiscalitate.
Reprezintă Camera Consultanților Fiscali la ședințele CFE (Confederația Fiscală Europeană), unde se dezabat, printre altele, proiectele de directive elaborate de Comisia Europeană și se analizează modul de aplicare a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

  • 09:00
  • 4,5 ore
Curs

Subiecte dezbatute, marti, 9 iunie 2020

TVA – Mariana VIZOLI
  1. Prevederi legale in domeniul TVA pe perioada de pandemie: scutiri de TVA pentru produse care combat COVID, taxare inversa, fapt generator operatiuni de leasing;
  2. Operatiunile intracomunitare dupa implementarea remediilor rapide si perioade tranzitorii;
    Efectele remediilor rapide asupra operatiunilor intracomunitare si data de la care se aplica remediile rapide:
    • Simplificarea si armonizarea regulilor pentru structura de stocuri la dispoziția clientului (includ si contractele de consignatie);
    • Simplificarea regulilor pentru a asigura securitatea juridica a tranzactiilor in lant;
    • Modificarea unor conditiile de aplicare a scutirii pentru livrarea intracomunitara de bunuri;
    • Aplicarea Regulamentului 2018/1910 cu privire la justificarea de catre furnizori a transportului intracomunitar de bunuri: conditii in care se aplica/situatii in care nu se aplica;

    Remediile rapide vor fi explicate prin aplicatii practice a operatiunilor care vor fi afectate.

  3. Proiectul de modificare a OMFP 103/2016.
  4. Ordinul presedintelui ANAF nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) „Declaratie recapitulativă privind livrarile / achizitiile / prestarile intracomunitare”(Monitorul Oficial nr. 217 din 17 martie 2020).
  5. Modificari legislative semnificative 2019.
  6. Interpretarea MFP referitoare la CAUZA C-295/17, MEO.
  7. Alte subiecte propuse de participanti.
  8. Sesiune de intrebari si raspunsuri privind TVA.