Seminar de fiscalitate
Reglementari actuale pentru 2020
Soluții practice – Consultanță personalizată

16-19 iulie 2020
Mamaia, Hotel Sulina International

In cadrul acestui seminar interactiv de fiscalitate si contabilitate va avea loc prezentarea ultimelor modificari aplicabile in anul 2020 in domeniul TVA, contabilitate, impozit pe venit, contributii sociale obligatorii, impozit pe profit, impozit nerezidenti, PFA, impozitul specific unor activitati, microintreprinderi, preturi de transfer si impozite si taxe locale.

Pe langa aceste subiecte de ultima ora, dumneavoastra puteti solicita, pe baza unui chestionar transmis anterior, si alte subiecte specifice activitatii dumneavoastra si care se pot incadra in tematica generala.

Desigur nu va lipsi si sesiunea de intrebari si raspunsuri la finalul fiecarui modul, in cadrul careia va vor fi lamurite toate aspectele asupra carora veti mai avea intrebari.

Va garantam raspunsul din partea lectorilor la toate nelamuririle dumneavoastra legate de Codul Fiscal, de normele de aplicare ale acestuia dar si cele legate de contabilitate! Un raspuns avizat, rezultat din experienta vasta si studiul aprofundat!

Derulati mai jos pentru vizualizarea tematicii de baza in pagina sau descarcati oferta cu tematica integrala in .pdf prin click pe iconita din dreptul butonului „PREZENTARE” din partea dreapta a acestei pagini.

CINE SUNT LECTORII

Doamna Mariana VIZOLI este autoarea cartii „TVA de la A la Z”, lucrare aparuta in anul 2019 la Editura HAMANGIU, unica in Romania si care a cunoscut un succes deosebit in randul specialistilor cu experienta in TVA si chiar a celor care urmaresc o specializare in domeniul TVA.
A avut o carieră de 18 ani în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, unde a îndeplinit mai multe funcții, printre care director, director general adjunct, director general al Direcției generale de legislație Cod fiscal și reglementări vamale și secretar de stat pe probleme de fiscalitate.
În perioada respectivă a făcut parte din grupurile de lucru organizate pentru asimilarea aquis-ului comunitar în legislația națională. A coordonat elaborarea Documentului de poziție a României – Fiscalitate –TVA, necesar pentru aderarea la UE.
Ulterior a coordonat modificarea Codului fiscal pentru a transpune directivele în domeniul TVA la data Aderării în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, la care au participat specialiști de renume în domeniul TVA din Belgia.
A coordonat procesul de rescriere a noului Cod fiscal și a tuturor actelor normative date în aplicarea Codului Fiscal – Titlul VII -TVA: norme metodologice, ordine ale ministrului finanțelor publice.
A susținut numeroase conferințe si seminarii pe probleme de fiscalitate atât pentru instruirea inspectorilor fiscali din ANAF cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, organizate de Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, Camera de Comerț și Industrie, alți organizatori de evenimente/formare profesională.
A fost membră în Comisia Fiscală Centrală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și reprezentant al României la Comitetul fiscal al UE în perioada 2005-2016 .
În prezent este consultant fiscal independent, colaborator cu firma Soter&Partners, membru în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali, fiind implicată în activitatea de consultanță fiscală, susținerea de seminarii și conferințe pe probleme de fiscalitate.
Reprezintă Camera Consultanților Fiscali la ședințele CFE (Confederația Fiscală Europeană), unde se dezabat, printre altele, proiectele de directive elaborate de Comisia Europeană și se analizează modul de aplicare a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

CINE SUNT LECTORII

Colaborator al World Trade Institute de 15 ani, Domnul Cristian Radulescu este lector si speaker la numeroase conferinte si seminarii pe teme de TVA, impozitare si preturi de transfer.
Domnul Cristian Radulescu, licentiat al Facultatii de Finante si Contabilitate a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, are 14 ani de experienta in consultanta fiscala locala si internationala la Taxhouse, Andersen, Ernst & Young si PriceWaterhouseCoopers. Este de asemenea consultant fiscal autorizat de Camera Consultantilor Fiscali, expert contabil autorizat de CECCAR si evaluator inregistrat ANEVAR. Are o bogata experienta in numeroase companii multinationale si mari companii romanesti, fiind implicat in importante restructurari fiscale si acordand consultanta pe probleme fiscale locale si internationale pentru varii activitati corporatiste, fuziuni, divizari si reorganizari pentru clienti din diverse industrii, revizii fiscale, due diligence fiscal.
De asemenea este specializat si in legislatia de TVA a Uniunii Europene si a fost activ implicat in asistenta acordata Ministerului Finantelor Publice pentru alinierea legislatiei romanesti la directivele europene.

 • 4 ore
Curs

Modulul I - TVA - Mariana VIZOLI

 1. Prevederi legale in domeniul TVA pe perioada de pandemie: scutiri de TVA pentru produse care combat COVID, taxare inversa, fapt generator operatiuni de leasing;
 2. Operatiunile intracomunitare dupa implementarea remediilor rapide si perioade tranzitorii;
  Efectele remediilor rapide asupra operatiunilor intracomunitare si data de la care se aplica remediile rapide:
  • Simplificarea si armonizarea regulilor pentru structura de stocuri la dispoziția clientului (includ si contractele de consignatie);
  • Simplificarea regulilor pentru a asigura securitatea juridica a tranzactiilor in lant;
  • Modificarea unor conditiile de aplicare a scutirii pentru livrarea intracomunitara de bunuri;
  • Aplicarea Regulamentului 2018/1910 cu privire la justificarea de catre furnizori a transportului intracomunitar de bunuri: conditii in care se aplica/situatii in care nu se aplica;

  Remediile rapide vor fi explicate prin aplicatii practice ale operatiunilor care vor fi afectate.

 3. Proiectul de modificare a OMFP 103/2016.
 4. Ordinul presedintelui ANAF nr. 705 din 11 martie 2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) „Declaratie recapitulativă privind livrarile / achizitiile / prestarile intracomunitare”(Monitorul Oficial nr. 217 din 17 martie 2020).
 5. Modificari legislative semnificative 2019.
 6. Interpretarea MFP referitoare la CAUZA C-295/17, MEO.
 7. Alte subiecte propuse de participanti.
 8. Sesiune de intrebari si raspunsuri privind TVA.
 • 4 ore
Curs

Modulul II - Fiscalitate - Cristian RADULESCU

 1. Starea de alerta:
  • Masuri ce isi inceteaza aplicabilitatea dupa starea de urgenta;
  • Aspecte esentiale in vigoare prin Legea 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
 2. Facilitati fiscale si bonificatii:
  • Facilitati pentru platitorii de impozit pe profit si impozit pe veniturilor microintreprinderilor;
  • Bonificatii acordate pentru impozitul pe venit si contributiile sociale declarate prin Declaratia Unica;
  • Bonificatii pentru plata la termen a anumitor obligatii fiscale;
  • Facilitati generale: anulare dobanzi si penalitati de intarziere, amanari termene impozite, anulare impozit specific, credit fiscal pentru sponsorizari, facilitate plati anticipate.
  • Masuri de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul COVID-19: decontarea unei parti din salariu si conditiile acesteia, sprijin pentru anumite categorii de varsta, somaj tehnic pentru cei cu restrictii;
  • Tratamentul fiscal al unor avantaje salariale modificat in aceasta perioada prin numeroase acte normative;
  • Masuri fiscale TVA in contextul COVID-19: taxare inversa, scutire de TVA, modificari TVA solicitata la rambursare;
  • Facilitati fiscale pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor si amanari la plata chiriei;
  • Masuri in sfera impozitelor si taxelor locale in contextul COVID-19;
  • Alte prevederi relevante;
  • Alte facilitati acordate prin modificarea Codului de procedura fiscala si Legii contabilitatii.
 3. Inlesniri, reesalonari, restructurarea si anularea unor obligatii fiscale:
  • Anularea obligatiilor accesorii: ce presupune – conditii generale, ce fel de taxe, cine beneficiaza, situatii specifice, exceptii, aspecte practice – pasii de indeplinit;
  • Restructurarea obligatiilor bugetare restante la 31 martie 2020: obiectul restructurarii, ce obligatii bugetare fac obiectul restructurarii, masurile de restructurare ce pot fi luate, conditii pentru debitori, planul de restructurare, termene;
  • Anularea obligatiilor fiscale accesorii si situatia particulara a contribuabililor aflati in inspectie fiscala la data de 8 august 2019;
  • Esalonarea obligatiilor fiscale restante.
 4. Masuri fiscale in perioada COVID-19 si post COVID-19:
  • Implicatii fiscal si oportunitati concrete – impozit pe profit, TVA (oportunitati pentru tratament creante, stocuri, mijloace fixe, contracte de inchiriere, TVA la incasare).
 5. Sesiune de intrebari si raspunsuri la spetele participantilor.

Descarcati prin click pe iconita din dreptul butonului „PREZENTARE” din partea dreapta, oferta completa in .pdf ce contine tematica integrala cu toate subiectele ce vor fi dezbatute.

Servicii Hoteliere (Opţional):   Hotel SULINA INTERNATIONAL, (16 – 19 iulie 2020)

Hotel Sulina International, Mamaia

Cazare SG (2 nopti) + pensiune completa – 1 legitimaţie masă – 1370 lei (taxe incluse)

Cazare DB (2 nopti) + pensiune completa – 2 legitimaţii de masă – 1590 lei (taxe incluse)

Cazare SG (3 nopti) + pensiune completa – 1 legitimaţie masă – 1990 lei (taxe incluse)

Cazare DB (3 nopti) + pensiune completa – 2 legitimaţii de masă – 2920 lei (taxe incluse)

Se ofera cazare gratuita pt insotitor (in aceeasi camera cu participantul). Mic dejun inclus.

De asemenea se poate oferi suplimentarea noptilor de cazare sau doar o noapte de cazare. Pentru detalii, contactati organizatorii.