octombrie 2024 - februarie 2025
Bucuresti, World Trade Center, Seminar Online
In urma succesului si aprecierilor primite dupa primele opt editii, World Trade Institute Bucharest (WTIB) in colaborare cu Dna Mariana VIZOLI organizeaza cea de-a noua sesiune a Academiei de TVA.
La momentul actual, Dna Mariana VIZOLI este cel mai bun specialist din Romania pe legislatia TVA, dedicandu-si intreaga cariera specializarii in acest domeniu.
Acest curs complex este destinat economistilor care activeaza sau sunt interesati de domeniul TVA, iar abordarea va fi graduala. Din experiența edițiilor precedente au participat persoane fizice independente, salariați din cadrul unor societăți, funcționari ANAF, avocați, salariați din cadrul unor firme prestigioase de consultanță.
Sunt 11 module – de regula cate un modul in fiecare saptamana, cu cate o tematica specifica; pot fi urmate si separat in functie de tematica de interes.
Veti beneficia de un suport de curs complex cu aproximativ 1000 de slide-uri de prezentare, atent pregatit si cu foarte multe exemple practice pe parcursul modulelor.
Puteti urmari acest curs on-line video live la orele anuntate in program sau chiar ulterior, pe baza inregistrarilor, iar pentru cei care doresc sa fie prezenti fizic, puteti opta pentru o astfel de participare
La sfarsitul cursului veti primi o diploma semnata de Dna Mariana VIZOLI si de catre reprezentantii WTIB.
Programul pe module poate fi regasit mai jos.
Cursurile vor avea loc in intervalul orar 9:30 – 14:00, cu welcome coffee si o pauza de cafea pentru participantii din sala.
CINE SUNT LECTORII
Este autoarea cartii „TVA de la A la Z”, lucrare aparuta in anul 2019 la Editura HAMANGIU, unica in Romania si care a cunoscut un succes deosebit in randul specialistilor cu experienta in TVA si chiar a celor care urmaresc o specializare in domeniul TVA. În urma succesului și epuizării primei ediții, în luna iunie 2023 a apărut a doua ediție.
A avut o carieră de 18 ani în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, unde a îndeplinit mai multe funcții, printre care director, director general adjunct, director general al Direcției generale de legislație Cod fiscal și reglementări vamale și secretar de stat pe probleme de fiscalitate.
În perioada respectivă a făcut parte din grupurile de lucru organizate pentru asimilarea aquis-ului comunitar în legislația națională. A coordonat elaborarea Documentului de poziție a României – Fiscalitate –TVA, necesar pentru aderarea la UE.
Ulterior a coordonat modificarea Codului fiscal pentru a transpune directivele în domeniul TVA la data Aderării în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, la care au participat specialiști de renume în domeniul TVA din Belgia.
A coordonat procesul de rescriere a noului Cod fiscal și a tuturor actelor normative date în aplicarea Codului fiscal – Titlul VII -TVA: norme metodologice, ordine ale ministrului finanțelor publice.
A susținut numeroase conferințe si seminarii pe probleme de fiscalitate atât pentru instruirea inspectorilor fiscali din ANAF cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, organizate de Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, Camera de Comerț și Industrie, alți organizatori de evenimente/formare profesională.
A fost membră în Comisia Fiscală Centrală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și reprezentant al României la Comitetul fiscal al UE în perioada 2005-2016.
În prezent este consultant fiscal independent, colaborator cu firma Soter&Partners, membru în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali, fiind implicată în activitatea de consultanță fiscală, susținerea de seminarii și conferințe pe probleme de fiscalitate.
Reprezintă Camera Consultanților Fiscali la ședințele CFE ( Confederația Fiscală Europeană), unde se dezabat, printre altele, proiectele de directive elaborate de Comisia Europeană și se analizează modul de aplicare a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Cuvant inainte din partea lectorului – Doamna Mariana VIZOLI:
„Dragi prieteni,
Academia TVA este un curs intensiv dedicat atât începătorilor cât și tuturor profesioniștilor. Cursul este o incursiune prin întreaga materie a TVA, elaborată pe structura Codului fiscal și a normelor de aplicare. Sunt descompuse pe înțelesul tuturor prevederi greoaie ale legii, traducându-le prin explicații și exemple simple și clare. Sunt dezvoltate unele probleme punctuale îmbinând legislația națională cu jurisprudența C.J.U.E., sunt oferite scheme logice cu privire la pașii care trebuie parcurși, precum și corelații între articolele relevante pentru încadrarea corectă a unor operațiuni, fiind gândit ca un îndrumar, într o manieră cât mai prietenoasă pentru orice specialist.
Nu în ultimul rând, cursul vă oferă posibilitatea de a vă împărtăși experiența mea de peste 26 de ani în domeniul TVA, din care 18 ani în Ministerul Finanțelor Publice în domeniul elaborării legislației fiscale.
Vă aștept cu drag!”
Ce spun participanții ediției 2023-2024?
„Tin sa multumesc doamnei Vizoli pentru rabdarea si daruirea de care a dat dovada pe parcursul cursului, pot afirma ca pentru mine lucrurile s-au limpezit in ceea ce priveste domeniul TVA😊. Cu siguranta voi mai participa la cursurile organizate de dansa pe care de altfel le recomand tuturor cu mare drag.”
„Vă mulțumesc pentru posibilitatea de a participa la acest curs, ca de obicei a fost o plăcere să o avem alături pe doamna Vizoli, o profesionistă cu adevărat și o persoană cu un dar special de a transmite informațiile astfel încât să fie pe înțelesul tuturor.”
„Doamna Vizoli Mariana a fost, este si va ramane o profesionista, ne bucuram ca ne impartaseste experienta si cunostintele dansei, si ca acum o avem de partea noastra – ma refer la contribuabilii persoane fizice si juridice. Totodata este minunat ca se implica activ in reglementarile fiscale.”
„Un curs foarte reusit. Tot respectul pentru doamna Mariana Vizoli. Un curs pe care am sa il recomand cu mare incredere!
PS: imi imaginez cum ar fi lumea cu profesori ca ea ❤️”
„Este o onoare sa participi la cursurile doamnei Vizoli. Eu pur si simplu o ador! O pretuiesc si respect enorm pentru ce instrumente a pus la dispozitia celor care lucreaza in acest domeniu. TVA este una dintre cele mai uzate taxe si totodata una din cele mai complexe.
Cred ca niciodata nu poti considera ca stii prea mult pentru ati achizitiona un astfel de curs. Nu ar trebui sa existe economist in Romania care sa nu aiba macar cartile doamnei Vizoli, nu mai zic de cursuri.
Multumesc de o mie de ori doamnei Vizoli si echipei WTIB care a contribuit ca aceste instrumente sa poata fi accesate de catre noi!!!!!”
Ce spun participantii edițiilor anterioare?
“M-am inscris la curs pentru ca, din pacate, legislatia romaneasca nu este usor de inteles, iar Codul Fiscal poate fi o adevarata provocare chiar si pentru cei experimentati, mai ales in materie de TVA.
Avand experientele anterioare cu traininguri organizate intern in corporatii, initial m-am asteptat ca si acest curs sa fie structurat pe scheme si diagrame care sa desluseasca logica TVA.
Nu mica a fost surpriza cand am remarcat ca, de fapt, cursul urmareste tocmai Codul Fiscal, lucru care, in primele momente, m-a descurajat profund.
Pana la sfarsitul Modulului 1, am remarcat cu surprindere faptul ca doamna lector Mariana Vizoli, ne-a oferit un instrument extraordinar: nu doar explicarea mecanismelor din spatele TVA, cat, de fapt, ne-a explicat cum sa lucram si sa intelegem Codul Fiscal exact asa cum este scris.
Asadar, pe parcursul celor 11 module, eu, ca si participant la curs, nu doar am inteles mecanismul vast al TVA, dar, asa cum am spus, am primit un instrument prin care legislatia poate fi “segmentata” si inteleasa usor si pe viitor.
Cu alte cuvinte, doamna lector Mariana Vizoli nu a oferit informatii finale, ca atare, ci a explicat clar si in amanunt cum trebuie citite, intelese, si compuse sau construite acum si pe viitor, de catre noi, ca si participanti, ajutandu-ne asadar, sa lucram independent de acum inainte.
Astfel, pot spune ca incepand din octombrie, zilele de joi au fost frumoase si pline de cunoastere la un inalt nivel.
Va multumesc mult atat dumneavoastra, cat si dumneai pentru organizare.”
Ce spun alti participanti?
“Cursul doamnei Vizoli a fost pentru mine o deslusire a Codului Fiscal, o traducere pe intelesul profesionistului a unor exprimari alambicate, care ar fi putut lasa loc la interpretari. Participarea la curs mi-a dat incredere sa studiez jurisprudenta comunitara in materie de TVA si incredere sa emit pareri clare despre Titlul de TVA.”
„Mariana Vizoli este adeptul moderatiei, a legii clare care sa nu poata da nastere la abuz. Ea intelege ca pozitia contribuabilului este mult mai slaba si ca trebuie protejat…“
„Din punctul meu de vedere este printre cei mai mari cunoscatori in materie de TVA. Nu degeaba i se spune «Mama TVA»“
„Daca capitolul de TVA este in mod evident cel mai bine structurat din Codul Fiscal, lucrul acesta i se datoreaza in cea mare parte!“
Joi, 10 octombrie 2024
Modulul 1
Primul modul tratează aspecte care sunt baza sistemului de TVA:
- Operațiuni în sfera TVA: livrarea de bunuri, prestarea de servicii, importul de bunuri și achiziția intracomunitară de bunuri;
- Ce este livrarea de bunuri, identificarea livrărilor de bunuri asimilate, noțiuni privind transferul de active sau de business, livrarea intracomunitară de bunuri, operațiuni asimilate livrării intracomunitare de bunuri (transferul), operațiunile care reprezintă nontransfer intracomunitar de bunuri;
- Prevederi speciale privind măsuri de simplificare pentru stocuri la dispoziția clientului;
- Ce este prestarea de servicii, identificarea prestărilor de servicii asimilate/neasimilate prestării cu plată.
Joi, 17 octombrie 2024
Modulul 2
- Achiziția intracomunitară de bunuri, locul impozitării, rețea de siguranță, exigibilitate, declarare și plată;
- Importul de bunuri, locul impozitării, fapt generator și exigibilitate, scutiri aplicabile importurilor efectuate în alte state membre (procedura vamală 42) și alte scutiri de TVA;
- Locul livrării de bunuri (stabilirea locului unde se va impozita livrarea): livrări cu transport (exporturi, livrări în tară, livrări intracomunitare), livrări fără transport, livrările cu instalare, cazuri speciale cum sunt livrările de gaz, energie, vânzările intracomunitare la distanță și vânzările la distanță de bunuri importate; alocarea transportului la livrările în lanț, operațiuni triunghiulare și măsuri de simplificare pentru aceste operațiuni, exemple practice.
Joi, 7 noiembrie 2024
Modulul 3
Locul prestării serviciilor – art 278
- Prestările de servicii între două persoane impozabile (B2B- art. 278(2))- drepturi/obligații privind prestările/achizițiile intracomunitare de servicii; exemplificări privind servicii pe relația B2B;
- Prestările de servicii către o persoană neimpozabilă (B2C -278(3));
- Serviciile care fac excepție de la regulile generale B2B și B2C (278(4): servicii legate de bunuri imobile, închirierea pe termen scurt de vehicule, serviciile de restaurant/catering, transport de persoane – stabilirea regulilor privind locul prestării, obligații, inclusiv când TVA este datorată în alt stat membru;
- Servicii care fac excepție doar de la regula B2B (278(6): accesul la evenimente, servicii de transport, accesorii transportului și lucrări asupra bunurilor mobile corporale facturate către operatori non UE;
- Servicii prestate către persoane neimpozabile care fac excepție doar de la regula B2C (278(5)): servicii de intermediere,transport intracomunitar de bunuri, transport de bunuri, lucrări asupra bunurilor mobile corporale, serviciile electronice,de telecomunicații, de radiodifuziune și televiziune (TBE), serviciile de natura intangibilă (consultanță, serviciile avocaților, notarilor, etc), închirierea de mijloace de transport, ș.a.
Joi, 14 noiembrie 2024
Modulul 4
- Despre cupoanele valorice sau vouchere: cuponul cu scop unic/multiplu, caracteristici, mod de identificare, reguli speciale aplicabile pentru a stabili faptul generator și exigibilitatea TVA la vânzările de bunuri/servicii pe bază de cupoane valorice;
- Faptul generator și exigibilitatea TVA – reguli generale de stabilire a regimului aplicabil operațiunilor impozabile, regulile de stabilire a faptului generator și a exigibiltății, TVA la încasare;
- Baza impozabilă a TVA – regula generală, despre cheltuielile accesorii, elemente care se cuprind în baza impozabilă, elemente care nu se cuprind în baza impozabilă; baza impozabilă pentru operațiunile între persoane afiliate; jurisprudența CJUE;
- Despre despăgubiri – când reprezintă contravaloarea unor servicii, când reprezintă sume în afara sferei TVA, jurisprudența cu privire la despăgubirile care sunt percepute pentru încetarea contractelor;
- Refacturarea de cheltuieli și structura de comisionar;
- Ajustarea bazei impozabile a TVA în situații precum reduceri de preț, anulări de contracte, faliment, insolvență, reduceri acordate indirect.
Joi, 28 noiembrie 2024
Modulul 5
- Cursul de schimb aplicabil operațiunilor exprimate în valută pentru determinarea TVA în lei;
- Cotele de TVA și prevederi aplicabile în cazul schimbărilor de cote;
- Scutirile de TVA fără drept de deducere:
- De interes general prevăzute de art 292 alin.(1) din Codul fiscal (servicii medicale, învațământ, formarea profesională, servicii postale, serviciile ONG-urilor,ș.a.);
- Despre cesiunile de creanțe, regimul fiscal dpdv al TVA;
- Scutirile de TVA pentru alte activități: financiar-bancare, de asigurare, jocuri de noroc;
- Regimul TVA aplicabil operațiunilor imobiliare constând în livrări de construcții și terenuri, închirierea, arendarea, concesionarea și leasingul de bunuri imobile;
- Particularități privind operațiunile imobiliare efectuate de persoane fizice.
Joi, 12 decembrie 2024
Modulul 6
- Scutiri cu drept de deducere:
- exporturile de bunuri, exemple privind aplicarea scutirilor la exportul de bunuri în funcție de persoana care și-a asumat transportul bunurilor în afara UE;
- livrările intracomunitare de bunuri, condiții de aplicare a scutirilor;
- servicii legate direct de export și import, condiții de aplicare a scutirilor;
- scutiri speciale pentru nave/aeronave, documente pentru justificarea scutirilor de TVA;
- scutiri în zone libere și regimuri vamale suspensive;
- jurisprudența CJUE privind scutirile de TVA.
Joi, 19 decembrie 2024
Modulul 7
- Dreptul de deducere a TVA, reguli de deducere în funcție de activitatea desfășurată, excluderi ale dreptului de deducere, condiții de fond și de formă pentru deducerea TVA;
- Formalități pentru exercitarea deducerii TVA;
- Analiza jurisprudenței CJUE în materia deducerii TVA (cazuri de fraudă, nerealizarea activității propuse, neîndeplinirea condițiilor de fond/formă, cheltuieli considerate că întrețin o legătură directă și imediată cu activitatea economică);
- Limitarea dreptului de deducere pentru autovehicule;
- Deducerea TVA pentru persoanele impozabile cu regim mixt: pro rata de deducere, când se aplică, cum se calculează, elemente care nu se cuprind în calculul pro rata.
Joi, 9 ianuarie 2025
Modulul 8
- Rambursări TVA pentru nerezidenți;
- Ajustările de TVA:
- 1) Ajustări pentru alte bunuri decât cele de capital – art. 304 – sfera de aplicare, situațiile care generează ajustare, excluderi de la obligația ajustării (stocuri degradate, calamități, pierderi tehnologice,ș.a.), metoda de ajustare;
- 2) Ajustări de TVA pentru bunuri de capital conform art. 305 – sfera de cuprindere a bunurilor de capital, perioade de ajustare, registrul bunurilor de capital, evenimente care generează ajustarea, metoda de ajustare, exemple;
- Persoana obligată la plata TVA:
- Pentru operațiuni privind livrări de bunuri și prestări de servicii taxabile;
- Pentru achiziții intracomunitare de bunuri;
- Pentru importuri de bunuri.
Joi, 16 ianuarie 2025
Modulul 9
Regimuri speciale comerț electronic (OSS și IOSS):
- Regimul non UE art. 314 (OSS) pentru serviciile prestate de prestatori nestabiliți în UE, care au locul prestării în UE, către persoane neimpozabile; servicii care intră în sfera regimului non UE, drepturile/obligațiile prestatorilor nonUE care aleg ca stat membru de identificare România, drepturile/obligațiile prestatorilor nonUE identificați în alte state membre pentru regimul nonUE și care prestează servicii ce au locul în România către persoane neimpozabile;
- Regimul UE art. 315 (OSS): cine aplică regimul UE, operațiunile care intră în sfera regimului UE, drepturile/obligațiile persoanelor impozabile care aplică în România regimul UE, drepturile/obligațiile persoanelor impozabile identificate în alte state membre pentru regimul UE și care efectuează operațiuni ce au locul în România către persoane neimpozabile;
- Regimul IOSS – art 315 – cine aplică regimul IOSS, operațiunile care intră în sfera regimului IOSS, rolul interfețelor electronice, drepturile/obligațiile persoanelor impozabile care aplică în România regimul IOSS, drepturile/obligațiile persoanelor impozabile identificate în alte state membre pentru regimul IOSS și care efectuează vânzări la distanță de bunuri importate ce au locul în România
către persoane neimpozabile;
- Mecanismul special pentru plata TVA la importul de bunuri de mica valoare.
Joi, 30 ianuarie 2025
Modulul 10
Regimuri speciale de TVA:
- Regimul special pentru mici întreprinderi: operațiuni care se cuprind în plafonul de scutire, operațiuni excluse din plafon, data la care trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA o mica întreprindere, operațiuni realizate de mici întreprinderi: livrări/prestări in tară, livări intracomunitare, exporturi, prestări intracomunitare și către persoane stabilite în afara UE, achiziții intracomunitare de servicii și achiziții de servicii de la persoane nestabilite în UE; drepturi/obligații la data trecerii de la regimul de scutire pentru mici întreprinderi la regimul normal de TVA, obligații în cazul neînregistrării în termenul prevăzut de lege;
- Regimul special pentru agenții de turism: cine aplică regimul, operațiuni pentru care este obligatorie aplicarea regimului special, determinarea bazei impozabile a serviciului unic și stabilirea datei exigibilității TVA, jurisprudența în materia regimului special pentru agenții de turism, aplicații practice;
- Regimul special pentru bunuri second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități : ce este regimul special, determinarea bazei impozabile a TVA, operațiuni care pot fi supuse regimului special, alte drepturi/obligații;
- Regimul special pentru micii agricultori: cine aplică regimul special, ce operațiuni intră în sfera de aplicare, ce drepturi/obligații au micii agricultori, facilități pentru micii agricultori;
- Regimul special pentru aurul de investiții.
Joi, 6 februarie 2025
Modulul 11
- Înregistrarea în scopuri de TVA pentru persoane stabilite în România, operațiuni pentru care persoanele nestabilite în România au obligația înregistrării în România conform art. 316;
- Anularea codului de TVA și consecințe; jurisprudența privind anularea codului de TVA;
- Facturarea, continutul facturii, autofacturi, facturi electronice, facturi simplificate, facturi emise de executori, situații în care nu este obligatorie emiterea facturii;
- Asocieri în participațiune, condiții pentru aplicarea măsurilor de simplificare pentru asocieri din punct de vedere al TVA, transmiterea de bunuri/servicii către asociere și cazuri de ajustare a TVA, exemple practice;
- Taxarea inversă prevăzută de art. 331, sfera de aplicare, condiții, exemple practice;
- Alte obligații privind TVA.