Noua raportare privind durabilitatea

15 si 16 octombrie 2024
Bucuresti, World Trade Center, Seminar Online

Noi provocari pentru organele de administratie, de conducere, de supraveghere si pentru profesionistii contabili din entitatile raportoare

Reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici au fost modificate si completate cu prevederi referitoare la raportarea privind durabilitatea care trebuie intocmita si publicata de catre unele entitati.

Potrivit calendarului prevazut de reglementarile contabile, primele entitati vor publica declaratia privind durabilitatea pentru exercitiul financiar care a inceput la data de 1 ianuarie 2024.

In noul context legislativ privind raportarea financiara, va propunem un curs structurat pe doua module a 4 ore fiecare in care vom prezenta aspecte teoretice si practice referitoare la raportarea privind durabilitatea.

Vor fi 2 module a cate 4 ore fiecare, in intervalul 09:30 – 14:00, astfel:
– Marti, 15 octombrie 2024;
– Miercuri, 16 octombrie 2024.

CINE SUNT LECTORII

Doamna Georgeta Petre are o bogata cariera in domeniul legislatiei contabile, ocupand pentru mai mult de 15 ani functia de Director in cadrul Ministerul Finanţelor Publice, avand ca principale atribuţii elaborarea reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici, avizarea reglementărilor emise de alte instituţii cu atribuţii de reglementare, elaborarea legislaţiei care reglementează profesia contabilă şi de audit.

Este doctor in domeniul contabilitatii, avand numeroase publicatii (carti si articole in reviste de specialitate).

Lector la numeroase evenimente de contabilitate pentru perfectionarea economistilor (conferinte, cursuri, seminarii), este colaboratoare a World Trade Institute Bucharest de peste 20 de ani cu un bogat portofoliu de aprecieri in acest sens.

Curs

Tematica

Vor fi prezentate:

  1. Modificarile si completarile aduse legislatiei contabile aplicabile operatorilor economici;
  2. Cadrul legal de referință pentru raportarea privind durabilitatea:
    • Regulamente europene aplicabile;
    • Directive europene ale caror prevederi sunt relevante pentru raportarea privind durabilitatea;
    • Standardele de raportare privind durabilitatea (ESRS):
      • prezentarea succinta a obiectivelor si cerintelor de informatii din standardele adoptate prin Regulamentul delegat (UE) 2023/2772 al Comisiei;
      • prezentare extinsa a ESRS 1 „Cerinte generale”, ESRS 2 „Prezentari de informatii cu caracter general” si ESRS S1 „Forta de munca proprie”;
    • Reglementări naționale.
  3. Identificarea pasilor de urmat pentru realizarea declaratiei privind durabilitatea. Exemple de indicatori care pot fi relevanti pentru entitati si prezentarea acestora conform ESRS.

Participantii vor putea adresa intrebari pe parcursul cursului si vor primi un suport de curs.