Mirela Păunescu este Consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil si conf. univ. dr. la Academia de Studii Economice Bucuresti.
Are o experienta de peste 15 ani in consultanta fiscala, procedura fiscala, raportari financiare, bugetare, planificare de afaceri, audit intern, abilitati analitice si servicii bancare. Are un MBA focusat pe inovatie si leadership de la Bentley University – McCallum Graduate School of Business.
A oferit servicii de formare profesionala interna pentru companii multinationale si nationale, dar si numeroase cursuri open pe diverse teme din sfera fiscalitatii si contabilitatii.
A fost de asemenea vicepresedinte la Camera Auditorilor Financiari din Romania, si a coordonat departamentele responsabile cu emiterea de reglementari legislative proprii, invatamant, publicatii si altele, fiind implicata activ in procesul de transpunere in Romania a legislatiei europene pentru auditul statutar.
Incepand cu 1 ianuarie 2024, factura electronica este obligatorie pentru toate persoanele impozabile, conform Legii 296/2023 publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 977 din 27 octombrie 2023.
In acest context, vom clarifica urmatoarele aspecte:
1. Ce presupune factura electronica;
2. Obligatii ale emitentilor facturii electronice inainte si dupa 1 iulie 2024;
3. Obligatii ale beneficiarilor inainte si dupa 1 iulie 2024;
4. Termene si sanctiuni;
5. Aspecte legate de exigibilitate si drept de deducere;
6. Detalii legate de factura electronica (obligatii de arhivare, obligatii în relatie cu
partenerii nerezidenti, situatia trimiterii eronate, facturi de reducere sau storno etc).
7. Sesiune de intrebari si raspunsuri.
Despre e-Factura
De la 1 iulie 2022, sistemul e-Factura este obligatoriu pentru domeniul achizitiilor publice, adica in relatia B2G, si pentru vanzarile de produse riscante in relatia B2B.
La finele lunii iulie 2023, Consiliul UE a aprobat derogarea privind adoptarea e-Factura obligatorie pentru toate firmele in Romania cu aplicabilitate pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026.
Astfel conform Legii 296/2023 publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 977 din 27 octombrie 2023, persoanele impozabile stabilite in Romania trebuie sa emita numai facturi electronice intre ele, ceea ce inseamna ca toate trebuie transmise in sistemul e-Factura, conform legislatiei in vigoare.
Masura nu se aplica persoanelor impozabile nestabilite pe teritoriul Romaniei.