Regulile de TVA în comerțul electronic (OSS)

26 mai 2022
Bucuresti, World Trade Center, Seminar Online

Regulile fiscale pentru comertul electronic s-au modificat major de la 1 iulie 2021. De la aceasta data au fost transpuse in Titlul VI – TVA al Codului Fiscal mai multe directive europene: Directiva (UE) 2017/2455, Directiva (UE) 2019/1995, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2019/2026 al Consiliului. Regimurile speciale MOSS pentru servicii electronice, de telecomunicații de radiodifuziune și de televiziune (TBE) au fost extinse și pentru alte servicii și pentru vânzările intracomunitare la distanță fiind cunoscute sub denumirea OSS ( ghișeul unic pentru plata TVA). A fost introdus un nou regim al bunurilor de mică valoare importate în UE, cunoscut sub denumirea IOSS.

Aceste modificari au fost aprobate de OUG 59/2021 si sunt legate de o reforma legislativa europeana cu impact substantial asupra tuturor companiilor care vand online servicii si marfuri (atat intracomunitare, cat si importate) pe teritoriul Uniunii Europene.

Chiar daca a trecut o perioada buna de timp de cand sunt in vigoare aceste reguli, inca sunt numeroase situatii neclarificate, care impun o parere avizata, în special despre regimul OSS. În special acest seminar va detalia serviciile pentru care se datorează TVA în alt stat membru și facilitatea oferită de regimurile speciale pentru a face plata TVA într-un singur stat membru prin intermediul OSS. De aceea va invitam la acest seminar sustinut de Mariana VIZOLI, unul dintre cei mai apreciati specialisti in domeniul TVA la momentul actual. Vor fi numeroase exemple practice si dumneavoastra puteti solicita si alte subiecte specifice activitatii dumneavoastra si care se pot incadra in tematica generala.

Pe langa aceste subiecte de ultima ora, dumneavoastra puteti solicita, pe baza unui chestionar transmis anterior, si alte subiecte specifice activitatii dumneavoastra si care se pot incadra in tematica generala.

Descarcati prin click pe iconita din dreptul butonului „PREZENTARE” din partea dreapta, oferta completa in .pdf, sau derulati mai jos pentru vizualizarea tematicii complete in pagina.

CINE SUNT LECTORII

A avut o carieră de 18 ani în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, unde a îndeplinit mai multe funcții, printre care director, director general adjunct, director general al Direcției generale de legislație Cod fiscal și reglementări vamale și secretar de stat pe probleme de fiscalitate.
În perioada respectivă a făcut parte din grupurile de lucru organizate pentru asimilarea aquis-ului comunitar în legislația națională. A coordonat elaborarea Documentului de poziție a României – Fiscalitate – TVA, necesar pentru aderarea la UE.
Ulterior a coordonat modificarea Codului fiscal pentru a transpune directivele în domeniul TVA la data Aderării în cadrul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, la care au participat specialiști de renume în domeniul TVA din Belgia.
A coordonat procesul de rescriere a noului Cod fiscal și a tuturor actelor normative date în aplicarea Codului fiscal – Titlul VII -TVA: norme metodologice, ordine ale ministrului finanțelor publice.
A susținut numeroase conferințe si seminarii pe probleme de fiscalitate atât pentru instruirea inspectorilor fiscali din ANAF cât și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, organizate de Camera Consultanților Fiscali, CECCAR, Camera de Comerț și Industrie, alți organizatori de evenimente/formare profesională.
A fost membră în Comisia Fiscală Centrală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și reprezentant al României la Comitetul fiscal al UE în perioada 2005-2016.
În prezent este consultant fiscal independent, colaborator cu firma Soter&Partners, membru în Consiliul Superior al Camerei Consultanților Fiscali, fiind implicată în activitatea de consultanță fiscală, susținerea de seminarii și conferințe pe probleme de fiscalitate.
Reprezintă Camera Consultanților Fiscali la ședințele CFE (Confederația Fiscală Europeană), unde se dezabat, printre altele, proiectele de directive elaborate de Comisia Europeană și se analizează modul de aplicare a deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

  • 09:30
  • 5 ore
Curs

Joi, 26 mai 2022

Tematica

In cadrul acestui seminar vor fi prezentate pe larg toate modificarile ce au survenit ca urmare a transpunerii acestor directive, dintre care va prezentam doar o scurta sinteza a acestora:
• modificarea regimurilor speciale prevazute de art 314 si 315 din Codul fiscal pentru servicii electronice, de telecomunicatii si de radiodifuziune sau televiziune, prestate catre persoane neimpozabile, conform noilor prevederi;
• explicitarea serviciilor pentru care au fost extinse prevederile regimurilor speciale acoperite de regimurile speciale (regimul UE și regimul nonUE, ambele fiind cunoscute sub denumirea OSS – ghișeul unic pentru plata TVA)
• noile reguli pentru vanzarile intracomunitare la distanta, eliminarea actualelor plafoane aplicate de statele membre, plata TVA prin OSS;
• implementarea notiunii de vanzare la distanta de bunuri importate, asociata cu mecanismul ghiseului unic pentru plata TVA intr-un singur stat membru (Import One Stop Shop – IOSS), pentru bunurile cu valoarea redusa livrate catre persoane neimpozabile;
• regimul special pentru declararea si plata TVA la import pentru bunurile de mica valoare livrate catre persoane neimpozabile, atunci cand nu se utilizeaza ghiseul unic (IOSS);
• prevederi noi referitoare la interfetele electronice care faciliteaza livrarea/importul unor bunuri; cum sunt ele tratate, ce rol joaca, cum trebuie sa se inregistreze, ce obligatii au.

Sesiune de intrebari si raspunsuri.